Harvard Halk Sağlığı Okulunun yaptığı yeni bir araştırmaya göre, ABD’de hava kirliliğinin düşük olduğu bölgelerde yaşayan kadınlara oranla yüksek hava kirliliğinini bulunduğu bölgelerde yaşayan hamile kadınların otizmli çocuk sahibi olma olasılığı iki kat daha fazla. Bu araştırma ABD genelinde otizm ve hava kirliliği arasındaki bağlantıyı inceleyen ilk büyük ulusal çalışmadır ve 18 Haziran 2013 tarihi ile Environmental Health Perspective de online olarak yayınlandı.
Othör Andrea Roberts ‘’ Araştırmaya dahil olan kadınlara bakarak Otizmli çocuk sayısının yüksek olduğu bölgelerde kirliliği yapan etken madde kadınların bu maddelerden etkilenme oranını %20 ile % 60 arasında belirlemektedir. Bizden önceki iki çalışmada hamilelikte hava kirliliğine maruz kalma ile otizmin ilişkisi zaten bulunmuştu. Ayrıca dizel partikül, kurşun, manganez, civa, metilen klorür ve diğer kirleticilere maruz kalmanın gelişmekte olan bebeklerin beyin fonksiyonlarını etkilediği bilinmektedir. Ancak bu çalışmalar sadece üç yerleşim yeri ile ilgili verilere dayanarak yapılmıştı ’’ diyor.
Araştırmacılar, 1989 yılından itibaren Brigham merkezli Kadın Hastanesinin 116.430 hemşiresinden alınan uzun vadeli veriler üzerinde çalıştılar. Otizmli çocuğu olan 325 kadın ile 22.000 otizm ve benzeri sorunu bulunmayan çocuk sahibi kadının verilerini incelediler.
Eldeki verileri tarayarak; hamilelikte maruz kalınan kirletici düzeyleri ve otizm arasındaki ilişkiye baktılar.
Hamileyken kirleticilere maruz kalan kadınları tahmin etmek için, ABD Çevre Koruma Ajansı hava kirliliği verileri kullanıldı. Ayrıca bu hamilelik sırasında gelir, eğitim ve sigara gibi faktörlerin etkisi de göz önünde bulunduruldu.
Sonuçlara göre havada dizel yakıt parçacıkları veya cıvanın en üst düzeyde bulunduğu yerlerde yaşayan kadınların 20% si ile bu toksik maddelerin en az bulunduğu yerlerde yaşayan kadınların %20 si kıyaslandığında daha kirli bölgede yaşayanların iki kat daha fazla otizmli çocuk sahibi olma olasılığı olduğu tesbit edildi.
Diğer tür hava kirliliği bulunan yani; kurşun, mangan, metilen klorür ve birleşik metal oranının yüksek olduğu yerlerde bu oran daha kirli bölgelerde yaşayan kadınlar ile daha temiz yerlerde yaşayan kadınların otizmli çocuk sahibi olma olasılığı yaklaşık % 50 olarak tesbit edildi.
Bunun yanısıra tüm hava kirleticilerinin otizm ile ilişkilisi, kızlara göre erkeklerde daha güçlü bulundu. Ancak, çalışmada otizmli kız sayısı az olduğu için bu bulgunun daha fazla incelenmesi gerektiği üzerinde anlaşmaya varıldı.
Çevresel ve mesleki epidemiyoloji doçenti kıdemli Otör Marc Weisskopf, ‘’ Sonuçlarımıza daha güçlü kanıtlar sağlamak için kan ölçüm işlemleri ile hamile kadınlar ya da yeni doğan çocukların metal ve diğer kirleticilerinin cins ve oranlarına da bakmak gerekli. Bazı kirleticilerin otizm riskini artırabildiğini düşünüyoruz “dedi
Serpilgül Vural
Kaynak: “Perinatal air pollutant exposures and autism spectrum disorder in the children of Nurses’ Health Study II participants,” Andrea L. Roberts, Kristen Lyall, Jaime E. Hart, Francine Laden, Allan C. Just, Jennifer F. Bobb, Karestan C. Koenen, Alberto Ascherio, and Marc G. Weisskopf, Environmental Health Perspectives, online June 18, 2013
Ama,dünya acımasızca kirletiliyor,daha çok kazanmak için,havayı temizleyen ,doğal olan her şey yok ediliyor,çok endişe verici,hava kirliliği ile ilgisi var ise ki,var,otizmin önüne geçmek imkansız görünüyor,bu çok üzücü 🙁
Evet ilgisi olduğu açık. Ama sadece hava kirliliği değil de doğa kirliliği demek lazım belki.İnsanlık doğayı kirletmeye devam ettikçe 10 yılda 1/1000 den 1%50 doğuma kadar varan oran gelecekte daha da vahim bir olaya doğru gitmektedir.Nörodejeneratif hastalıklar günümüzde kanserden bile tehlikeli bir boyut kazanmıştır. Ama ne kadar insan bunun farkında orası tartışılır. Ben gelecek açısından çok endişeliyim.
[…] kirliliğinin nörolojik sorunlar ve otizm artışı ile ilişkili olduğu da açıklanmıştı. Buradan ve Buradan […]
[…] verilerini ben de paylaşmıştım. Ayrıntılarını okumak isteyenler, ilgili yazıya BURADAN […]
[…] birçok bilimsel yayınla uyumlu veriler sunmakta. Eski çalışmalardan bir kaçını BURADAN ve BURADAN […]